Over mondkapjes

In navolging van de coronamaatregelen, draag ik zelf een mondkapje. Ik waardeer het als mijn bezoekers dat ook doen. Persoonlijk ben ik een groot voorstander van het dragen van mondkapjes. Binnen, wanneer we in contact zijn met anderen, maar ook in openbare ruimtes zoals winkels en dergelijke. Er is genoeg wetenschappelijk bekend over de tijd dat een virus blijft hangen in een gesloten ruimte en op bepaalde voorwerpen producten en contactoppervlakken in leven kan blijven.
Covid-19 is echt een ziekte waar we terdege rekening mee moeten houden. We zien weinig beelden over de werkelijke benauwdheden en ernst van de zieken op de Intensive Care. Het is bekend dat ook jonge, gezonde mensen ernstig ziek kunnen worden en maanden of misschien levenslang last hebben van de gevolgen van hun besmetting. Alles wat we kunnen doen om een besmetting te voorkomen, moeten we dus zeker doen!!
Een mondkapje dragen we vooral om virussen en bacteriën die we mogelijk bij ons dragen, bij onszelf te houden. Alleen een chirurgisch mondmasker kan beschermen tegen het virus zelf. Die zijn dus vooral bedoeld voor de mensen in de zorg, die de patiënten met Covid-19 verplegen. Laten we dus de medische maskers vooral beschikbaar houden voor die mensen!!
De andere mondkapjes: het meest gedragen zijn de weggooi kapjes. Deze draag je met de blauwe kant naar buiten, met het ijzeren klemmetje op maat gebogen, over de neus tot onder de kin. Katoenen mondkapjes draag je bij voorkeur met een filter, bijvoorbeeld van papier. Er zijn helaas ook vreemde alternatieven in omloop. Sokken die als masker gebruikt worden, mondkapjes van gaas, noem maar op. Dit heeft werkelijk geen enkele zin en werkt het verspreiden van virussen juist in de hand.
Ongemakkelijk? Ja, een mondkapje kan even wennen zijn. Als je net een mondkapje op hebt, kan dit even benauwd voelen en je bril kan beslaan. Zelf zet ik mijn mondkapje zo’n 15 min tevoren op. Dan kan mijn ademhaling tot rust komen en heb ik er weinig last meer van.
Realiseer je dat aan de buitenkant van het kapje in principe allerlei virussen van anderen kunnen zitten, en aan de binnenkant die van jezelf. Dus: mocht het kapje afzakken, dan alleen aan de elastiekjes corrigeren. Raak het kapje niet meer aan wanneer je het op hebt. Dan zou je jezelf kunnen besmetten met eventuele virussen die aan de buitenzijde van je mondkapje zitten.
Wanneer je het kapje een paar uur (of korter) opgehad hebt, doe je het aan de elastieken af. Doe het gelijk in een daarvoor bestemd plastic bakje of zakje of gooi het in een vuilnisbak. Laat het niet slingeren!!! Als je het los in je jaszak of in je tas stopt, kunnen de virussen en bacteriën die er mogelijk aan zitten zich verder verspreiden.
Papieren kapjes zijn echt voor éénmalig gebruik. Direct na gebruik weggooien dus en de volgende keer een nieuwe pakken! Om die reden, en in verband met het comfort, gebruik ik zelf een katoenen mondkapje. Dat was ik op 60 graden en strijk ik. De filters gooi ik na een paar uur weg.
Mondkapjes dragen doen we met zijn allen, uit respect voor onze omgeving en om de verspreiding van virussen zoveel mogelijk tegen te gaan. En: ook met mondkapje houden we ons zoveel mogelijk aan de anderhalve meter.
