Een goede gezondheid begint met gezond eten. Gezond eten begint bij een gezonde bodem.

Tja… Daar, aan het begin van onze voedselketen, ligt gelijk al het grootste probleem. We hebben door intensieve landbouw onze grond uitgeput. Zo ver dat we dat met (kunst)mest niet meer op kunnen lossen. Eigenlijk kun je het gebruik van kunstmest vergelijken met ‘verrijkt’ brood: je haalt alles wat gezond is eruit en dan doe je er wat vezels en een paar vitamientjes in terug. Dat noemen we dan verrijkt….

Van oudsher weten alle natuurvolken dat het belangrijk is om goed voor de bodem te zorgen, de teelt te wisselen en de grond zo nu en dan rust te geven om te herstellen. Zelfs in de Bijbel wordt daar al van gesproken. Een gezonde bodem is een gezond organisme. Deze bestaat uit levende samenwerking van bacteriën, schimmels, wormen en nematoden etc. Hierdoor kan deze bodem zelf ontgiften. Er is aangetoond dat in goede compost zuivere, natuurlijke penicilline aanwezig is. Ook is in proeven aangetoond dat een dergelijke gezonde bodem zelf allerlei ziekteverwerkers te lijf kan gaan. Na enkele dagen tot weken was er niets meer van terug te vinden.

Wist u dat een gemiddelde tomaat of komkommer van een plant komt die niet eens in de aarde heeft gestaan? Die staat op steenwol, in een kas. Er hangt een druppelaar naast die precies genoeg vocht en voeding voor de plant geeft zodat deze goed kan groeien en ook het ‘dag’ licht wordt daar kunstmatig op toegepast. Alles om die tomaten zo snel mogelijk op de markt te hebben. Is het een wonder dat een tomaat uit de eigen moestuin veel lekkerder smaakt? Die heeft in de volle grond gestaan, ècht zonlicht kunnen genieten.

Als we nou eens allemaal biologisch gingen eten? En minder vlees natuurlijk! Wat dacht u van peulvruchten in alle soorten? En denk dan, naast de witte en bruine bonen die we nog wel kennen eens aan de adukiboontjes, de mungboontjes? Ze zijn lekker, het zijn prima vleesvervangers, ze zijn heerlijk in stoofpotten met pastinaak of knolselderij en helpen ook nog eens uw lichaam te reinigen.

U weet natuurlijk dat onze groenten, fruit en kruiden van nature allerlei vitaminen en mineralen bevatten. Maar we zijn er nu achter dat ze oorspronkelijk nog veel meer bevatten: stoffen (salvestrolen)  die als een soort natuurlijk antibioticum werken. Die zorgen ervoor dat de plant gezond blijft. Daar hebben wij dus ook profijt van als we die producten eten. In de biologisch geteelde producten zitten deze stofjes gelukkig nog. Ze zijn dus, behalve heel lekker, ook echt veel gezonder!!

Een andere prettige bijkomstigheid: als we alles weer biologisch zouden telen, hebben we geen insecticiden en onkruidbestrijdingsmiddelen nodig en gaat de biodiversiteit van ons landschap enorm vooruit.

Verbeter de wereld (en je gezondheid) en begin…. Bij jezelf 😉