Kruiden en specerijen: ze worden vaak door elkaar gehaald. En kent u de uitgebreide, veelal heerlijke mogelijkheden?

Eigenlijk is het verschil heel simpel: kruiden zijn de plantjes zelf, vaak de blaadjes. Hier kun je denken aan basilicum, bonenkruid, kervel en salie.  Als we het over specerijen hebben dan zijn het meer de zaden van de planten: peper, anijs, koriander, komijnzaad.  Soms de bast (kaneel) of de wortel (gember, kurkuma).

Als kleindochter van een molenaar was ik al jong vertrouwd met de specerijen. Mijn opa maalde die in zijn molen (specerijenmolen ‘de Ster’ in Rotterdam, Kralingse Plas). In zijn pakhuis stonden schotels met gemalen peper, komijn, kaneel, nootmuskaat en nog veel meer. Het rook daar heerlijk!

Het leuke van kruiden en specerijen is dat je ze overal voor kunt gebruiken. In mijn keuken heb ik allemaal glazen potten met daarin kruiden  en specerijen van heel veel soorten. Ook potjes met verse kruidenplantjes heb ik vaak staan. Het gebruik van de kruiden en specerijen loopt flink door elkaar. Ik doe ze in mijn eten en zet er thee van. Omdat het lekker is. Maar soms ook voor mijn gezondheid. Thee van munt, ijzerkruid (Verveine) of van lindebloesem (Tillia) bijvoorbeeld. Soms meng ik verschillende kruiden door elkaar voor de thee. Maar wist u dat je ook van specerijen thee kunt zetten? In de Ayur Veda maakt men gebruik van ‘thee voor de spijsvertering’. Meng hiervoor 1/3 komijnzaad, 1/3 anijszaad en 1/3 korianderzaad. Probeer maar eens uit! Het geeft een smakelijke thee die de spijsvertering goed ondersteunt. Overigens: in India is het gebruikelijk om na een maaltijd wat anijszaad te eten. Dit stimuleert ook de spijsvertering en geeft een frisse smaak in de mond.

Een specerij wat meer aandacht mag hebben wat mij betreft is de kardamon. Het zijn zaaddoosjes. Je kunt ze zowel gemalen als ongemalen kopen en gebruiken.  Kardamon smaakt heerlijk in wat zoetere gerechten. Ik doe het bijvoorbeeld graag in de appeltaart. Ook lekker: Golden milk. Verwarm hiervoor een beker havermelk (of andere ‘melk’) in een pannetje. Daar doe je 1 theelepel kurkuma (geelwortel) in  met 1 theelepel kardamon. Even warmen en dan opdrinken. Of de muesli erdoor en als ontbijt gebruiken.

Verse kruiden zijn heerlijk in salades. Denk hierbij aan bieslook en basilicum. Hebt u al eens zelf pesto gemaakt? Wat dacht u van vers korianderblad door de couscous? De zaden van de koriander horen overigens weer bij de specerijen…

Kruiden en specerijen: ze zijn heerlijk, maar vooral ook heel gezond.  Elk specerij of kruid heeft zo zijn eigen werking.  In mijn praktijk adviseer ik ze vaak om de gezondheid te stimuleren. Bij iedereen kan dat anders zijn. Soms adviseer ik ze als thee, maar soms ook als tinctuur om als druppels in te nemen met water. Een volgende keer zijn het capsules. Maar het mooist is het natuurlijk als u ze zelf thuis gaat gebruiken in de voeding of als thee.

En natuurlijk, ook de specerijen en kruiden het liefs biologisch!